Mali hrvatski brodari

Mali hrvatski brodari

1. Opća pravila za posadu

  • informiranje i obuka posade broda o provođenju procedura za zaštitu posade i gostiju te procedura u slučaju zaraze člana posade ili gosta
  • održavanje najviše razine higijene i fizičkog razmaka u komunikaciji s gostima
  • nošenje zaštitnih maski
  • mjerenje tjelesne temperature pri dolasku na posao/ na početku radne smjene
  • u slučaju sumnje na zdravstvene tegobe, svaki će član posade biti upućen svom liječniku
  • dezinfekcija ruku i dezinfekcija radnih površina više puta dnevno
  • ograničen broj osoba u zatvorenom prostoru

2. Opća pravila za goste

  • nošenje zaštitnih maski tijekom boravka u zatvorenom prostoru broda te održavanje minimalne udaljenosti od 1,5 m između osoba
  • dezinfekcija ruku (prilikom ulaska na brod i ulaska u salon broda)
  • ograničen broj gostiju u zajedničkim prostorijama broda
  • mjerenje tjelesne temperature prilikom dolaska na brod
  • u slučaju sumnje na zdravstvene tegobe, gost je o tome dužan obavijestiti člana posade ili kapetana
  • gostima se preporučuje da sa sobom nose samo jedan komad prtljage i jednu ručnu torbu te da je, ukoliko je moguće, nose samostalno. Na zahtjev će gosta posada pomoći s nošenjem prtljage u kabinu

3. Čišćenje objekta

Zajedničke prostorije:

  • redovita dezinfekcija zajedničkih prostora (posebnu pažnju usmjeriti na opremu/ mjesta i površine koje se često dodiruju)
  • dezinfekcija zajedničkih sanitarnih čvorova više puta dnevno
  • dezinfekcijska će sredstva biti postavljena na ulazu na brod i na ulazu u salon
  • redovito čišćenje i dezinfekcija filtera klima uređaja i ventilacije
  • redovito provjetravanje zajedničkih prostorija (salona) te postavljanje ionizatora (pročišćivača zraka)

Smještajne jedinice:

  • čistiti kabine jednom dnevno (zamoliti goste da napuste kabinu). Na zahtjev se gosta čišćenje može odbiti
  • redovito provjetravanje kabine, samostalno od strane gostiju (gdje je to moguće)

4. Recepcija

  • poštovanje dogovorenog vremena za prijavu prema programu krstarenja te vođenje računa o fizičkom razmaku
  • priprema osobnih isprava i vaučera unaprijed kako bi se u što kraćem roku odradila prijava
  • prijavu odraditi na otvorenom dijelu broda ispred salona
  • piće dobrodošlice i pozdravni govor održavati na palubi broda ili u manjim grupama u salonu vodeći računa o fizičkom razmaku

5. Ugostiteljski sadržaji

  • usluživanje u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • osoblje: priprema i posluživanje hrane u rukavicama
  • uklanjanje jelovnika i cjenika sa stolova, dostupni na zahtjev gosta (opcije: digitalni oblik - QR kodovi ili jednokratni u tiskanom obliku, ili plastificirani)
  • dezinfekcija stolova, jelovnika i cjenika nakon svakog gosta
  • postava stolova i serviranje pribora u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • međusobna udaljenost stolova u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
  • ovisno o veličini grupe te raspoloživom prostoru na brodu, posluživanje obroka u dva unaprijed određena termina ili istovremeno u salonu i vanjskom prostoru
  • sve će grickalice i zalogajčići (tzv. „finger food“), mape, knjige, časopisi, društvene igre i slično, koji su inače dostupni gostima, biti potpuno uklonjeni, ali dostupni na zahtjev gosta

6. Zajednički sadržaji

  • ograničiti korištenje jacuzzija/ masažne kade na maksimalno dvije osobe istovremeno (ukoliko su te osobe par ili članovi obitelji)
  • posada broda ili voditelj putovanja trebaju regulirati pauze za kupanje (broj će osoba koje istovremeno mogu koristiti platformu za kupanje biti ograničen kako bi se osigurao fizički razmak)
  • udaljiti ležaljke na sunčanoj palubi jednu od druge sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo te numerirati svaku brojem kabine kako bi gosti koristili ležaljke koje su dodijeljene njihovoj kabini za čitavo vrijeme boravka na brodu
  • voditelj putovanja će organizirati proceduru vezano za izlazak i ulazak na brod te je detaljno objasniti s pomoću ozvučenja na brodu (gosti koji se s kopna vraćaju na brod kretat će se prema krmi, a gosti koji silaze s broda na kopno kretat će se u smjeru pramca, ukoliko dizajn broda to omogućuje)

Preporuka: ukoliko je to moguće,svaki brod može osigurati dodatnu kabinu za potrebe samoizolacije osobama sa simptomima zaraze.

Infografika

Dokumenti

Priručnik za siguran boravak u Hrvatskoj