informiranje i obuka zaposlenika o provođenju procedura za zaštitu zaposlenika i turista te procedura u slučaju zaraze zaposlenika ili turista
fizički razmak (posebno zaposlenika koji su u doticaju s turistima, uključujući mornare, zaštitare, servisere)
nošenje zaštitnih maski
mjerenje tjelesne temperature pri dolasku na posao
dezinfekcija ruku i dezinfekcija radnih površina više puta dnevno
ograničen broj osoba u zatvorenom prostoru
2. Opća pravila za turiste
nošenje zaštitnih maski u svim zajedničkim prostorima marine (recepcija, tijekom ugostiteljskih sadržaja do smještanja za stol)
dezinfekcija ruku (prilikom ulaska u objekt, prije konzumacije hrane i pića, prilikom ulaska u zajedničke prostore i sanitarni čvor za turiste na vezu)
ograničen broj turista u zajedničkim prostorijama objekta (recepcija, trgovina, ugostiteljski sadržaji, zajednički sadržaji i sanitarni čvor za turiste na vezu)
fizički razmak
3. Čišćenje objekta
redovita dezinfekcija prostora i opreme s kojom su turisti i zaposlenici u doticaju
dezinfekcijska će sredstva biti postavljenja na ulazu u objekt, na ulazu u zajedničke sadržaje, na ulazu u ugostiteljske sadržaje i sanitarni čvor za turiste na vezu
redovito provjetravanje svih prostorija
u sanitarnim čvorovima koristiti jednokratne materijale (papirnati ručnici)
redovito pročišćavanje i dezinfekcija filtera klima uređaja, ventilacije i uređaja za grijanje
4. Recepcija
poticanje i informiranje gostiju o mogućnostima online prijave usluge
postavljanje zaštitne pregrade na recepcijskom pultu
unaprijed najaviti odjavu kako bi se mogao pripremiti račun radi što kraćeg zadržavanja turista na recepciji
online ili beskontaktno plaćanje
5. Preporuke za usluživanje gostiju
usluživanje u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
uklanjanje jelovnika i cjenika sa stolova, dostupni na zahtjev gosta (opcije: digitalni oblik - QR kodovi ili jednokratni u tiskanom obliku, ili plastificirani)
dezinfekcija stolova, jelovnika i cjenika nakon svakog gosta
postava stolova i serviranje pribora u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
međusobna udaljenost stolova u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
fizički razmak između pojedinih grupa posjetitelja u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
6. Rad agencija unutar marine (turističke agencije, charter kompanije, rent-a-car i sl.)
organiziranje rada sukladno mjerama i postupcima propisanima za rad recepcija marina