Prijevoznici
1. Opća pravila za zaposlenike
- informiranje i obuka zaposlenika o provođenju procedura za zaštitu zaposlenika i gostiju te procedura u slučaju zaraze zaposlenika ili gosta
- fizička distanca
- nošenje zaštitnih maski
- mjerenje tjelesne temperature
- dezinfekcija ruku čim češće kada ruke nisu vidno zaprljane a pranje i dezinfekcija kada su ruke vidno zaprljane te dezinfekcija radnih površina više puta dnevno
2. Avioprijevoznici
Pravila za putnike
- nošenje zaštitnih maski, izuzev djece do 6 godina, tijekom cijelog vremena boravka u putničkoj kabini zrakoplova
- ako se iz zdravstvenih razloga ne može nositi maska za lice, obvezna je liječnička potvrda koju se pokazuje prilikom prijave na let, ukrcaja te na ulasku u zrakoplov
- izbjegavanje bespotrebnog dodirivanja površina i korištenja otvora za ventilaciju
- za svakog putnika su osigurati vlažne maramice kojima mogu prebrisati sjedalo (naslon, rukohvati, otvori za ventilaciju i sl.)
- Posluživanje hrane: sukladno preporukama i naputcima domaćih i međunarodnih javnozdravstvenih i regulatornih tijela dozvoljeno je posluživanje unaprijed pakiranih i zatvorenih proizvoda za konzumaciju hrane i pića tijekom leta
Prije leta
- dostupne informacije i upute za putnike da se ne putuje ukoliko je: dijagnosticiran COVID-19, sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, došlo do pojave bilo kojih od simptoma karakterističnih za COVID-19 (groznica, novo razvijeni kašalj, gubitak okusa ili mirisa, nedostatak daha) sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ili je putnik bio u bliskom kontaktu sukladno uputama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
- ukrcaj putnika u zrakoplov počinje ranije jer se primjenjuje procedura ukrcaja u manjim grupama od zadnjeg dijela zrakoplova prema prednjem (5-10 putnika)
- u putničkom terminalu i prilikom ukrcaja u zrakoplov potrebno je održavati fizičku distancu
- dozvoljena veličina i količina ručne prtljage: prilagoditi trenutnoj situaciji i uvjetima prijevoza – prihvatljive su ženske torbice, manji ruksaci i torbe za laptop koje se mogu nositi na ramenu, veću ručnu prtljagu potrebno je predati na check-in šalteru
- omogućen online check-in
- provjera jesu li putnici prije leta ispunili tzv. zdravstveni obrazac (Health Declaration Form u elektronskom obliku, ovisno o zahtjevima države na destinaciji)
Tijekom leta
- najavljuju se ili prikazuju znakovi o obveznim zahtjevima ili preporučenom bontonu, namijenjenom smanjenju rizika od širenja infekcija koronavirusom tijekom leta
- potrebno je izbjegavanje bespotrebnog dodirivanja površina i korištenja otvora za ventilaciju.
- smanjeno kretanje u putničkoj kabini osim nužne potrebe
- obvezno ispunjavanje PLF obrasca koji se koristi za kontaktiranje putnika ukoliko je naknadnom dijagnostičkom obradom utvrđeno da je neki od putnika pozitivan na COVID-19, a bio je na tom letu (Napomena: ovisno o zahtjevima države na destinaciji)
Zrak u putničkoj kabini
- Putnici i posada udišu mješavinu svježeg i recirkuliranog zraka. Zrak se miješa sa svježim dovodom iz motora i prolazi kroz HEPA filtere. To su filteri koji mogu eliminirati manje čestice poput bakterija i virusa, a koriste se i u bolnicama
Poslije leta
- nakon slijetanja napuštanje zrakoplova organizirano je u manjim grupama prema pozivu kabinskog osoblja
- nošenje zaštitnih maski za lice
- fizička distanca
Dezinfekcija i čišćenje zrakoplova
- pojačane higijenske mjere i dezinficiranje u skladu s mogućnostima prilikom svakodnevnog redovitog čišćenja putničke kabine
- osoblju su na raspolaganju različita dezinfekcijska sredstva
3. Taxi prijevoz
Vozilo
- Istaknute bitne informacije i upute ophođenja na vidljivom mjestu u vozilu
- Tijekom vožnje potrebno je osigurana adekvatna ventilacija
- Prije i nakon vožnje potrebno je dezinficirati sve površine u vozilu.
- Potrebno je osigurati dovoljno papirnatih maramica i dezinfekcijskih sredstava za čišćenje površina u vozilu kao i POS uređaja.
4. Autobusi (privremeni i povremeni prijevoz):
Pravila za vozače
- Potrebno je više puta dnevno dezinficirati vozačko mjesto i kabinu, a posebno površine koje se često dodiruju rukama kao što su kvake na vratima, volan, radna ploča.
- Ako vozaču nošenje maske ne ometa sigurnu vožnju, preporučljivo je da nosi masku tijekom vožnje. Zaštitnu masku treba redovno mijenjati, a obvezno uvijek kada postane vlažna i mokra. Prije i nakon skidanja maske, ruke treba oprati toplom vodom i sapunom ili ih dezinficirati. Iskorištene jednokratne maske odlažu se u vreće za smeće koje su smještene u kante s poklopcem.
Autobus
- Redovno čišćenje i prozračivanje unutrašnjosti prijevoznog sredstva (autobusa) prije i nakon vožnje.
- Preporučuje se postava fizičke barijere između vozačkog mjesta i putnika (od pleksiglasa ili slično), a ne bude li to moguće, prvi red sjedala iza vozača neće se koristiti za prijevoz putnika.
- Redovno prozračivanje putničkog prostor prilikom stajanja na stajalištima. Za vrijeme vožnje koristiti prozračivanje unutrašnjosti autobusa ventilacijom.
- Omogućiti i poticati beskontaktnu kupnju karata ili online kupnju, a ako se koristi klasično kartično plaćanje ili gotovina, treba dezinficirati ruke nakon plaćanja.
- Broj i raspored putnika u sjedalima je takav da omogućava propisani razmak između njih. Treba sjediti jedna osoba u redu, na način da sjede naizmjence na sasvim lijevom i sasvim desnom sjedalu.
5. Brzobrodske i trajektne linije
Pravila za putnike
- nošenje zaštitnih maski za vrijeme boravka na plovilu u zatvorenom prostoru te održavanje minimalne udaljenosti od 1,5 m između osoba
- dezinfekcija ruku (prilikom ulaska u zatvorene dijelove plovila)
- ograničen broj gostiju u zajedničkim prostorima plovila
- putnicima se preporučuje da ukoliko je moguće sami nose prtljagu. Na zahtjev putnika, posada će pomoći s nošenjem prtljage
Higijena putničkog prostora:
- redovita dezinfekcija putničkog prostora (nakon svake vožnje) a posebnu pažnju usmjeriti na opremu/mjesta i površine koje se često dodiruju
- čišćenje i dezinfekcija zajedničkih sanitarnih čvorova na plovilu više puta dnevno
- dezinfekcijska sredstva biti će postavljena na ulazu u putnički prostor i u zajedničkim sanitarnim čvorovima
- redovito prozračivanje unutrašnjosti plovila prije i nakon vožnje
- redovito čišćenje i dezinfekcija filtera klima uređaja i ventilacije
Napomena: dezinfekciju plovila vršiti prema preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za dezinfekciju brodova
Ugostiteljski sadržaji - Preporuke za usluživanje gostiju
- Usluživanje u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
- Uklanjanje jelovnika i cjenika sa stolova, dostupni na zahtjev gosta (opcije: digitalni oblik QR kodovi ili jednokratni u tiskanom obliku ili plastificirani)
- Dezinfekcija stolova, jelovnika i cjenika nakon svakog gosta
- Postava stolova, serviranje pribora u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
- Udaljenost stolova jedan od drugoga u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
- Fizička distanca između pojedinih grupa posjetitelja u skladu s aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo
Preporuke za rad brzobrodskih i trajektnih linija
Zajedničke prostorije:
- Ograničiti broj putnika sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo